среда, 16 декабря 2020 г.

Школа в Канаді

 Як правило, свідоме життя людини, починається з школи, як театр починається з вішалки. Канада, як і люба інша країна світу, в цьому плані не виключення. А так як Канада однозначно входить в десятку самих розвинених країн, а навчання в школі є основою формування соціального світогляду, є сенс поговорити про канадську середню школу, про те, як вона побудована, які у неї переваги та недоліки.

Читати по темі: Переклад документів та оформлення документів для імміграції в Канаду. 

  Як все працює
  В принципі, школа, вона і в Африці, школа. Тому говорити про те, чим канадська школа похожа на нашу, немає сенсу. Увагу треба приділити розбіжностям, а їх немало.
  В першу чергу кидається в очі абсолютна різниця у відносинах між учнями та вчителями. Процес навчання обумовлений у формі захоплюючої та довірчої бесіди. Ніхто ні на кого не давить: «Не хочеш вчитися, буде гірше», не лякає директором чи викликом батьків у школу. Учневі, з якими би проблемами він не зіткнувся, школа, в першу чергу, намагається допомогти, а потім вже надавати знання. Принцип «Не можеш – навчимо, не хочеш – заставимо» тут виключений. Головна задача школи, привити інтерес до знань.
  Тому середньостатистичний канадський вчитель, це не залякана тітка, що до смерті боїться директора школи та РайОНО, а, як правило, молодий чоловік, захоплюючий розповідник, безпосередній у відносинах з дітьми, але який при цьому користується їх авторитетом, вміє, в тому числі і захистити дитину від несправедливості світу.
  Водночас, в канадській школі навчаються, за невеликими виключеннями, дванадцять років, і канікули є тільки два тижні на Різдво, і два місяці влітку, переважна більшість канадських дітей, школу не ненавидить, і не чекають її закінчення, як виходу з в’язниці.
  У процесі навчання, особлива увага приділяється розвиваючим іграм та колективним заходам. Якщо дитина «випала» з уроку і зайнялась чимсь своїм, то ніхто іі, моментально «повертати до сім’ї» не буде, в крайньому випадку, вчитель спокійно і тактично, може попросити не заважати іншим. Дитина може бути втомленою, їй може бути не цікаво, насильно «задовбувати» знання в її голову, ніхто не буде.

Читати по темі: Проставлення апостилю та переклад документів для імміграції. 

  Ще одна дуже цікава особливість. В школу діти ходять за місцем мешкання. При цьому школи повсюди, розрізняються за рівнем навчання. За результатами річних випробувань складається незалежний рейтинг шкіл, за якістю навчання. Як і усі, багато батьків хочуть, щоб їх дитина, навчалась, у престижній школі. Але для цього мало, просто перевести дитину, для неї потрібно змінити місце проживання. Слава Богові, в Канаді це не є проблема. Тому, як правило, квартири, поруч з престижними школами, коштують дорожче.

  Крім того, що для нас дуже дивно, у канадській школі класи переформовують щорічно. Непоодинокі випадки, коли заняття з того чи іншого предмету проводяться, з учнями різних класів та різного віку. В результаті, за час навчання дитина встигає перезнайомитися, практично з усіма. Це робиться, для найбільш повної та гармонійної соціальної адаптації. 

  Взагалі, соціальній адаптації в канадській школі приділяється уваги, точно не менше, ніж прикладним предметам. На уроках імітуються життєві ситуації та формується модель поведінки в них. Наприклад, в канадській школі навчають, як вести себе в черзі, у суспільному місці, що в нашому житті цілком і повністю, покладено на батьків.
  Канада – країна іммігрантів та соціальній адаптації дітей іммігрантів, приділяється дуже велика увага. Але дивно, таких дітей приймають у школу навіть з нульовим знанням англійської або французької мов. Дитина вивчає одночасно і мову і предмети. Зрозуміло, що успішність його в цей період сильно страждає, але ніхто з цього ніякої трагедії не робить. Взагалі, відношення до того, що ми називаємо оцінками, у Канаді абсолютно інше. 

Результати тестів та оцінювання вчителів, суто конфіденційна інформація доступна тільки для учнів та їхніх батьків. В ідеалі учням взагалі не слід знати, як оцінюються знання своїх однокласників.

Читати по темі: Переклад та нотаріальне засвідчення документів для імміграції в Канаду. 

  Ось така вона канадська школа, цікава і пізнавальна, незбагненна, але при цьому рівень знань випускників канадських шкіл одна з найвищих у світі. Головне, чому навчає канадська школа, це бути самостійною особистістю, здатною інтегруватися в будь-який колектив, не боятися відповідальності і будувати своє життя так, щоб не порушувати базових свобод інших людей. Насправді, все дуже просто.

Комментариев нет:

Отправить комментарий